Nieuws | Orange Charging

Wat beïnvloed jouw oplaadsnelheid?

Geschreven door Maureen Bakker | Mar 13, 2024 1:27:47 PM

Ooit afgevraagd waarom sommige auto's sneller opladen dan anderen of wat je kunt doen om de laadtijd van je voertuig te minimaliseren? In deze blog vertellen we je welke factoren invloed hebben op de oplaadsnelheid van je elektrische auto. Van het belang van het voertuigtype tot de technische specificaties van laadpalen en van de impact van batterijtemperatuur tot de kwaliteit van de laadkabel - we leggen het allemaal uit. Lees verder en laad je kennis op!

Welke factoren beïnvloeden de oplaadsnelheid van je elektrische voertuig?

1. Type voertuig

Wanneer we het hebben over de oplaadsnelheid van elektrische voertuigen (EV's), is het eerste wat in gedachten komt vaak het type voertuig. En dat is niet zomaar; elk automodel is ontworpen met specifieke technische eigenschappen die bepalen hoe snel het kan opladen. We hebben nog een leuk weetje voor je! De elektrische automerken die in 2023 het snelst opladen waren: Porsche Taycan. Die is bijvoorbeeld in 22 minuten tot 80% opgeladen. Maar ook de Audi E-Tron GT, de Hyundai Ioniq 5, Tesla Model 3 Long Range en BMW i4 en i7 zijn een vermelding waard!

2. Specificaties lader

De technologie achter laadpalen is geavanceerd en er is een breed scala aan laadvermogens. In de basis zijn er twee soorten oplaadstations: reguliere laders en snelladers. Beide laders hebben hun invloed op hoe snel jouw EV opgeladen kan worden. Reguliere laders zijn vaak te vinden bij woningen of kantoren en hebben een lager vermogen vergeleken met snelladers. De reguliere laders werken meestal op een vermogen van 3,7kW tot 22kW. Hoewel het opladen met deze laders meer tijd kost, zijn ze goedkoper in aanschaf en zijn ze perfect voor overnachtingen of langere perioden waarin een voertuig geparkeerd staat. Het gebruik van een reguliere lader is vaak een kwestie van kostenbesparing, aangezien de energiekosten en de aanschafwaarde lager zijn dan bij snelladers.

Snelladers zijn ontworpen om EV’s snel van energie te voorzien! Ze zijn daarom ideaal voor onderweg of wanneer je snel weer op pad moet. Snelladers zijn vaak langs snelwegen te vinden of op speciale laadpleinen. De gemiddelde vermogens van snelladers variëren van 40kW tot 350kW. Maar door verschillende elementen die we in deze blog beschrijven kom je er dus achter dat je niet altijd weet hoeveel je precies kunt laden en dat de laadsnelheden van ieder voertuig anders zijn door uiteenlopende redenen. Niet ieder elektrisch voertuig kan zo snel opladen als de lader aan kan. Dit komt door de technische specificaties van de auto. Dus het kan voorkomen dat de snellader heel krachtig is en tot 350kW kan opladen, maar het kan zijn dat het voertuig maar tot 100kW of minder kan opladen.

3. Temperatuur 

De temperatuur van de autobatterij speelt een belangrijke rol in hoe goed en snel deze kan opladen. Batterijen werken het best binnen een bepaald temperatuurbereik. Denk maar bijvoorbeeld aan je mobiele telefoon tijdens extreme kou of zomerse temperaturen op vakantie. Je merkt dan dat je batterij minder lang mee gaat. Wanneer de batterij van de auto te koud is, bewegen de elektronen langzamer wat ervoor zorgt dat het oplaadproces wordt vertraagd. Steeds vaker zijn auto's voorzien van een batterijverwarmingssysteem ontworpen om de batterij voor te verwarmen voor een efficiënte oplaadsessie, vooral in koude omstandigheden.

4. SOC (Stage of Charge)

SOC, State of Charge, geeft aan hoeveel energie er nog in de batterij van de elektrische auto zit. Je kunt dit uitdrukken als een percentage van de totale batterijcapaciteit. Als de batterij bijvoorbeeld voor 70% vol is, dan is de SOC 70%. De SOC is ook van invloed hoe je snel je auto kan opladen; een lagere SOC betekent meestal dat het voertuig sneller kan opladen tot een bepaald punt.

De startlading van je batterij is dus een belangrijk aspect. Een batterij die bijna leeg is, zal in eerste instantie sneller opladen, maar naarmate de lading toeneemt, zal de laadsnelheid afnemen om de batterij te beschermen en de levensduur te verlengen.

5. Laadkabel

Er zijn verschillende soorten laadkabels voor verschillende auto’s. De kabels kunnen verschillen in hoe dik ze zijn of welk type aansluiting ze hebben en dit beïnvloedt hoe snel je auto kan opladen. Een dikkere kabel of eentje met betere specificaties kan vaak meer elektriciteit tegelijk doorlaten, waardoor je auto sneller oplaadt. Dus de kwaliteit en specificaties van de laadkabel die je gebruikt, kunnen invloed hebben op hoe snel de energie wordt overgedragen van de lader naar je auto.

In de product sheets van onze laders kun je de specificaties van de kabels terugvinden.

6. Het net

Tot slot is de beschikbaarheid van energie op het elektriciteitsnet van belang. Het elektriciteitsnet is vergelijkbaar met het waterleidingsysteem in je huis. Als veel mensen tegelijk water gebruiken, kan de druk dalen. Zo is het ook met het elektriciteitsnet: tijdens drukke momenten kan de beschikbaarheid van stroom variëren. Onze laadstations zijn slim ontworpen om altijd een snelle laadsessie te garanderen, zelfs wanneer iedereen tegelijk zijn auto wil opladen. Dit betekent dat je op elk moment van de dag kunt verwachten dat je elektrische voertuig snel opgeladen wordt, zonder zorgen over de "druk" op het elektriciteitsnet.

Conclusie

In deze blog hebben we de verschillende factoren ontdekt die de oplaadsnelheid van je elektrische auto beïnvloeden, van het type voertuig en de specificaties van de lader tot de temperatuur van de batterij, de State of Charge (SOC), de kwaliteit van de laadkabel en de beschikbaarheid van energie op het net. Elk van deze elementen speelt een rol in hoe snel je auto opgeladen kan worden. Door rekening te houden met deze factoren, kun je de oplaadtijd optimaliseren en het meeste uit je elektrische voertuig halen.

Voor meer gedetailleerde informatie of de product specificaties van onze laders kun je product sheets downloaden van Ecotap, Autel, en Kempower. Vanzelfsprekend staat we ook altijd klaar voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Let’s Charge!⚡

Neem contact op met Orange Charging en maak de switch vandaag nog!

Zakelijke laadpalen nodig, maar liever niet zelf investeren?

Ga voor laadpaal exploitatie. We vertellen je er graag alles over!