Orange Charging is één van de partijen die zich vandaag heeft gecommitteerd om met de andere betrokken partijen te gaan samenwerken aan een soepele data-uitwisseling die moet gaan leiden tot een optimale gebruikservaring bij slim laden.
Een aantal partijen die betrokken zijn bij het slim opladen van elektrische auto’s hebben In Ede, tijdens het jaarlijkse congres van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur, getekend voor betere uitwisseling van data. Bij slim laden wordt de snelheid en de tijd van het laden aangepast, bijvoorbeeld aan de prijs, de beschikbaarheid van lokaal opgewekte duurzame stroom en/of de ruimte op het stroomnet. Door de data beter uit te wisselen, verbetert het inzicht van de automobilist in het effect van slim laden op de laadsessie en hoe deze te beïnvloeden.
Slim laden is in Nederland bezig met een opmars. Steeds vaker wordt het toegepast: thuis, op straat, maar ook bij bedrijven. Het zorgt ervoor dat er geladen wordt tegen lagere stroomprijzen, dat mensen hun eigen zonnestroom optimaal benutten, dat in laadpleinen en parkeergarages de stroomvraag binnen het gecontracteerde vermogen blijft en voorkomt of vermindert pieken in het openbare stroomnet die kunnen leiden tot netcongestie. Hiermee is het slim laden van elektrische auto’s een belangrijk onderdeel van de energietransitie.
Voor de automobilist is echter niet altijd duidelijk op welke wijze het slim laden wordt toegepast en wat dat betekent voor zijn laadsessie. Om daar meer duidelijkheid in te kunnen geven is goede data-uitwisseling nodig tussen de verschillende partijen in de keten. Om dit op grote schaal voor elkaar te krijgen slaat een aantal bedrijven de handen ineen, waaronder ook Orange Charging B.V. uit het Brabantse Roosendaal.
De samenwerking moet opleveren dat de automobilist beter inzicht krijgt in welk vermogen op de laadpaal beschikbaar is op verschillende momenten gedurende de dag. Dat vermogen bepaalt de laadsnelheid en geeft dus inzicht in hoeveel kilowatturen in welke tijd geladen worden. Daarnaast kan de automobilist aangeven dat hij in een bepaald geval direct en met een zo hoog mogelijke snelheid moet laden. Ook daarvoor is goede data-uitwisseling tussen de verschillende partijen van belang. In de toekomst kan daarbij bijvoorbeeld ook nog informatie komen over de vertrektijd van een automobilist en hoe vol de batterij zit.
Orange Charging is van mening dat samenwerken op dit vlak eerder tot resultaat gaat leiden en deze gezamenlijke inspanningen een belangrijke bijdrage gaan leveren aan een succesvolle implementatie van Slim Laden op grote schaal. “Met de kennis die Orange Charging op doet in deze samenwerking bouwen wij expertise op die wij niet alleen voor openbare plaatsingen kunnen gebruiken maar ook van toepassing is voor de BtB klanten die wij bedienen met onze laadoplossingen”, aldus Eric van Voorthuizen die namens Orange Charging betrokken is bij dit project.