CCS, AC/DC: wat betekenen al die afkortingen?

Wanneer je je in de wereld van elektrisch rijden verdiept, kom je allerlei afkortingen tegen. AC/DC en EV klinken misschien nog wel bekend, maar wat dacht je van WLTP, V2G en (e)MSP? Wij snappen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom zetten we in dit artikel alle belangrijke afkortingen op een rijtje.

We zetten de afkortingen op een rijtje:
AC: Alternating Current (wisselstroom)

De meest voorkomende laadpalen zijn AC-laders. Dit komt doordat het landelijke elektriciteitsnetwerk met wisselstroom (AC) werkt. De batterij van je elektrische auto werkt echter met gelijkstroom (DC). Laad je je auto op aan een AC-lader? Dat zet een ingebouwde omvormer in je auto de stroom eerst om van wisselstroom naar gelijkstroom. Hierbij gaat wel wat laadvermogen verloren, waardoor het opladen aan een normale laadpaal langer duurt dan aan een snellader. Deze laatste werkt nameljk met gelijkstroom. 

BEV: Batterij-Elektrisch Voertuig

Een BEV is een volledig elektrische auto. Deze auto heeft geen brandstofmotor en wordt uitsluitend aangedreven door een batterij of één of meerdere elektromotoren. 

ChAdeMo: ChArge de MOve

CHAdeMo is een Japanse laadstekker waarmee je je auto kunt aansluiten op een snellader (DC). Deze stekker heeft een laadsnelheid van maximaal 100 kW. Daarnaast heeft de CHAdeMo-stekker de mogelijkheid om bidirectioneel te laden.

CPO: Charge Point Operator

Een CPO Regelt alle operationele zaken rondom laadpalen: van het plaatsen en onderhouden van de palen tot aan het oplossen van storingen. Daarnaast bieden de meeste CPO's aanvullende diensten. Denk aan een app waarmee je de laadsessies en transacties van de laadpalen kunt inzien. 

CCS: Combined Charging System

Een CCS is een Europese laadstekker waarmee je je auto op zowel AC-laders als DC-laders kunt aansluiten. Aan een snellader laadt deze stekker je auto razend snel op. Hij heeft namelijk een laadsnelheid van maximaal 350kW, bijna vier keer zoveel als de CHAdeMO!
 

DC: Direct Current (gelijkstroom)

Alle snelladers zijn DC-laders. Maar waarom laadt je auto sneller aan een DC-lader? Dat zit zo: de batterijen van je elektrische auto werkt met gelijkstroom (DC). Dus wanneer je auto oplaadt aan een DC-lader, hoeft hij de stroom niet eerst om te vormen van wisselstroom naar gelijkstroom. Daarom laadt je auto veel sneller dan aan een standaard laadpaal (AC-lader). Een snellader is daarom ideaal wanneer je weer snel verder wilt rijden.

DOD: Depth of Discharge

DOD is de hoeveelheid stroom die je gebruikt tussen je laadbeurten in. Dit beïnvloedt de levensduur en prestaties van je accu. Laad je pas wanneer je batterij bijna leeg is? Dan is dit op den duur slecht voor de levensduur van je accu. Probeer daarom wat vaker tussendoor op te lader, bijvoorbeeld wanneer je nog 30% of 50% batterijcapaciteit. 

 EPA: Environmental Protection Agency

EPA is een meetmethode die in de VS wordt gebruik om het rijbereik van elektrische auto's te bepalen. De auto's worden getest in vier verschillende fases: rijden in de stad, rijden op de snelweg, 'agressief' rijden en een proef met de klimaat regeling. Deze test sluit goed aan op de praktijk.

EV: Elektrisch Voertuig

EV is de overkoepelende term voor alle voertuigen die (deels) elektrisch rijden, zoals de batterij-elektrische voertuigen (BEV), hybride-elektrische voertuigen(HEV) en plug-in hybride voertuigen(PHEV).

EREV: Extended Range Electric Vehicle

Een EREV is een elektrische auto met een kleine brandstofmotor aan boord. Is de accu van de auto bijna leeg? Dan laadt de brandstofmotor deze bij. Dit zorgt ervoor dat je met een EREV meer kilometers kunt rijden dan met een normale elektrische auto. Deze auto is daarom ideaal voor langere reizen.

FCEV: Fuel Cell Electric Vehicle

Een FCEV is een elektrische auto die door waterstof wordt aangedreven. Deze auto heeft een brandstofcel die de waterstof omzet in elektriciteit. Een FCEV heeft een grotere actieradius dan een normale elektrische auto en je tankt hem net zo snel vol als een benzineauto. Maar helemaal zonder nadelen is deze auto alleen niet: er hangt een flink prijskaartje aan.

HEV: Hybrid Electric Vehicle

Een HEV is een hybride elektrische auto. Deze auto heeft zowel een elektrische motor als een verbrandingsmotor. Door middel van slimme technologie schakelt hij automatisch tussen de twee motoren. Hoe dit gebeurt, verschil per merk, model en generatie auto. Je kunt een HEV niet opladen aan een laadpaal: de auto slaat zelf stroom op tijdens het uitrollen en afremmen. 

HPC: High Power Charger

Een HPC-lader is een extra snelle DC-lader. Kan een DC-lader sneller laden dan 150kWh, dan kwalificeert hij als HPC-lader.

ICE: Internal Combustion Engine

Een ICE is een interne verbrandingsfactor. Deze motor vind je in alle auto's die op fossiele brandstoffen rijde, zoals benzine of diesel.

PHEV: Plug-in Hybdride Elektrisch Voertuig

Een PHEV heeft zowel een elektrische motor als een verbrandingsmotor, net als een HEV. Het verschil tussen deze twee? Een PHEV laad je op aan een laadpaal.

kW: Kilowatt

Kilowatt is een eenheid voor vermogen. Deze wordt onder andere gebruikt om het laadvermogen van laadpalen de laadsnelheid van elektrische auto's uit te drukken. Je kunt kW vergelijken met pk voor brandstofauto's.

KWh: Kilowattuur

KWh is een eenheid voor energie. Deze wordt onder andere gebruikt om de batterijcapaciteit en energieverbruik van elektrische auto's uit te drukken. De capaciteit batterij bepaalt hoever je auto kan rijden op één accu.

LiOn: Lithium-lon

LiOn is een batterij die vaak wordt gebruikt in elektrische voertuigen. Deze batterij heeft een aantal voordelen. Zo heeft hij een hoge energiedichtheid, een laag gewicht en bovenal een lange levensduur.

MHEV: Mild Hybrid Electric Vehicle

Een MHEV is uitgerust met een elektrische motor die de verbrandingsmotor ondersteunt en zo zuiniger maakt. Deze auto kan niet volledig elektrische rijden, maar is wel milieuvriendelijker dan normale benzine benzine- en dieselauto's.

NEDC: New European Driving Cycle

NEDC is een meetmethode die in de EU wordt gebruikt om het rijbereik van elektrische auto's te bepalen. Deze methode is echter achterhaald, daarom gebruiken de meeste autofabrikanten anno 2023 de WLTP-methode.

RFID: Radio-Frequency Identitification

RFID is de technologie die ervoor zorgt dat je met je laadpas- of druppel kunt betalen bij een laadpaal. Je laadpas heeft een RFID-chip. Als je deze tegen de laadpaal houdt, scant de RFID-lezer op de paal deze chip. Zo koppel je de laadtransactie aan jouw bankrekening. Vervolgens houdt de pas bij hoeveel stroom je laadt en ontvang je aan het einde van de maand een factuur.

V2H: Vehicle-to-Home

Met V2H levert een elektrische auto stroom aan huizen. Dit is erg handig tijdens stroomuitval of piekuren en verlaagt de druk op het stroomnet. 

V2V:  Vehicle-to-Vehicle

an hu Met V2V gaat de stroom van de ene elektrische auto naar de andere. Ideaal wanneer je de dichtstbijzijnde laadpaal niet kunt bereiken met de inhoud van je accu. 

SOC: State of Charge

De SOC laat zien hoe vol je accu zit. Is de SOC van je accu minder dan 30%? Dan is het tijd een om een laadpaal op te zoeken. Je laadpas heeft een minuscule RFID-chip. Als je deze tegen de laadpaal houdt, scant de RFID-lezer op de paal deze chip. Zo koppel je de laadtransactie aan jouw bankrekening. Vervolgens houdt de pas bij hoeveel stroom je laadt en ontvang je aan het einde van de maand een factuur.

WLTP: Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure

WLTP is een meetmethode die in de EU wordt gebruikt om het rijbereik van elektrische auto's te bepalen. De test bestaat uit vier onderdelen, waarbij telkens met een andere snelheid wordt getest. Deze test sluit goed aan op de praktijk.

ZEV: Zero Emission Vehicle

ZEV's zijn auto's en andere voertuigen die geen schadelijke uitlaatgassen proceduren tijdens het rijden. Batterij-elektrische voertuigen (BEV's), waterstof-brandstofcelvoertuigen (FCEV's) en andere elektrische voertuigen vallen allemaal in deze categorie. 

Wh/km: Wattuur per kilometer

Wh/km wordt gebruikt om het verbruik van een elektrische auto te berekenen. Dit gebeurt door de capaciteit (Wh) te delen door het aantal kilometers dat de auto kan rijden (km).

(e)MSP: (Electric) Mobility Service Provider

Een (e)MSP biedt diensten als laadpassen, - abonnementen en -apps. Heb je en laadpas? Dan handelt deze partij je laadsessies met de verschillende CPO's af en ontvang je aan het einde van de maand één factuur. Je betaalt een (e)MSP via een opslag per kWh, een starttarief of een vast tarief per maand.